Klima třídy na 1. stupni základní školy - Kurčíková, Martina (Jihočeská univerzita, 2011)
Diplomová práce je rozdělena na dvě části ? teoretickou a praktickou. Teoretická část práce se zabývá termíny souvisejícími s jejím hlavním tématem ? sociálním klimatem školní třídy. Jedná se především o osvětlení pojmů prostředí, klima, atmosféra, pedagogická komunikace a socializace. Dále se práce zaměřuje na vysvětlení procesu utváření třídního klimatu jejími aktéry, především žáky a vyučujícím, možnostmi zkoumání klimatu třídy a uvádí krátký přehled doposud analyzovaných výsledků výzkumů zainteresovanými odborníky. Okrajově zprostředkovává informace z oblasti vývojové psychologie dítěte mladšího školního věku, sociální klima školy a sociální klima učitelského sboru. Praktická část je zaměřena na výzkum sociálního klimatu v reálném prostředí školních tříd. Výzkumy byly prováděny ve 3., 4. a 5. třídách třech základních škol v Jihočeském kraji za použití standardizovaného dotazníku ?My class inventory?. Obsahem praktické části práce je seznámení čtenáře s použitou diagnostickou metodou, interpretace procesu zadávání dotazníků, jejich vyplňování a především analýza výsledků výzkumu. Výsledky výzkumů jsou prezentovány graficky a doplněny komentáři. Praktickou část zakončují závěry v kompilaci s předem vyslovenými hypotézami.
Classroom Climate at a Primary School
Keywords: osobnost; socializace; sociální skupina; školní třída; postoje; učitelova očekávání; výchovné působení; pedagogická a sociální komunikace; učitel a žák; pojetí výuky; klima třídy; klima školy; klima pedagogického sboru; pedagogicko-psychologická diagnostika; personality; socialization; social group; class; teacher´s expectations; educational activities; social and educational communication; teacher and pupil; the concept of teaching; classroom climate; school climate; climate of the teaching stuff; pedagogically-psychological diagnostic