Význam a historie Zlaté stezky pro kulturní tradice regionu - Tesařová, Angelika (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem předkládané bakalářské práce je popsat historický vývoj Zlaté stezky, dále pak zhodnotit její kulturní a společensko-historický význam pro prachatický region v historii i v současnosti. Bakalářská práce se sestává ze tří částí. První teoretická část práce je zaměřena na zpracování historického vývoje české části Zlaté stezky. V této části je také popsán historický vývoj města Prachatice, neboť město Prachatice je se Zlatou stezkou neodmyslitelně spjato. Druhá teoretická část předkládané bakalářské práce pojednává o společensko-historickém a kulturním významu Zlaté stezky pro prachatický region. Tématem třetí části práce je dotazníkové šetření a prezentace jeho výsledků o začlenění historie a významu Zlaté stezky do výuky dějepisu či základů společenských věd v prachatických školách jako neopominutelné kulturní tradice regionu i blízkého okolí Prachatic.
The Meaning and the History of The Golden Path for the Cultural Regional Tradition
Keywords: Zlatá stezka; historický vývoj Zlaté stezky; město Prachatice; společensko-historický a kulturní význam Zlaté stezky; The Golden Path; the historical development of the Golden Path; the town Prachatice; socio-historical and cultural meaning of The Golden Path