Legislativní prostředí obnovitelných zdrojů energie a jeho dopady na subjekty zapojené do tohoto odvětví - Průková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2013)
Diplomová práce se v rámci literárního přehledu zabývá definicí obnovitelných zdrojů energie, subjekty na trhu s elektřinou a systémem výplaty podpor. Cílem této diplomové práce je analýza legislativního prostředí před rokem 2013 a v roce 2013. Praktická část práce je zaměřena na vývoj energetické legislativy týkající se obnovitelných zdrojů energie v České republice, ale také se zabývá zahraničními podněty pro tvorbu energetické legislativy v této oblasti. Vzhledem k tomu, že v roce 2013 na základě zákona 165/2012 Sb. došlo k významným změnám ve výplatě podpory, evidenci výrobních zdrojů a vykazování výroby elektřiny, jsou v diplomové práci popsány nové informační a datové toky mezi subjekty na trhu s elektřinou a také způsob proplácení faktur za podporovanou výrobu elektřiny. V práci jsou taktéž popsány dopady legislativních změn na výrobce elektřiny z obnovitelných zdrojů. Diplomová práce se také zabývá velmi diskutovanými tématy v oblasti obnovitelných zdrojů energie, které nedopadají pouze na výrobce elektrické energie z obnovitelných zdrojů, ale také na spotřebitele elektrické energie. Jedná se zejména o nastavení výše podpory za vykupovanou energie ze slunečních elektráren a zavedení odvodu z elektřiny ze slunečního záření. Tato práce může usnadnit výrobcům elektrické energie z obnovitelných orientaci v legislativních změnách v roce 2013 a orientaci v činnostech nutných pro výplatu podpory za výrobu elektrické energie z obnovitelných zdrojů.
The legislative environment of the renewable resources and its impact on the subjects in this sector
Keywords: obnovitelné zdroje energie; solární energie; legislativní prostředí; subjekty na trhu s elektrickou energií; systém výplaty podpory za elektřinu z obnovitelných zdrojů; renewable resources; solar energy; legislative environment; subjects of electricity market; system of payments for the support of renewable energy