Fotodokumentace, její využití a přínosy pro obor ošetřovatelství. - Vincourová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2009)
Bakalářská práce ‚Fotodokumentace, její využití a přínosy pro obor ošetřovatelství', je zaměřena na využití této metody v ošetřovatelské praxi. V teoretické části je charakterizován ošetřovatelský proces a zdravotnická dokumentace, v rámci nichž by se fotodokumentace využívala. Další část současného stavu je zaměřena na metodu fotodokumentace a její výhody pro praxi, jsou zde popsány náležitosti a pomůcky k vhodnému vedení fotodokumentace. Dále jsou uvedeny možnosti využití a poznatky ze zahraniční literatury. Zajímavým aspektem při vedení fotodokumentace je používání informovaného souhlasu. Příklady praktického využívání fotodokumentace jsou v poslední kapitole teoretické části. Pro výzkumnou část práce jsou stanoveny tři cíle. První se týká využití fotodokumentace v oboru ošetřovatelství, druhým cílem bylo zjistit názory sester na začlenění fotodokumentace do oboru ošetřovatelství a třetí cíl práce je zaměřen na názory klientů při vedení fotodokumentace. Pro zhodnocení cílů je vytvořeno pět výzkumných hypotéz, které se zaměřují na přínosy využívání fotodokumentace v ošetřovatelském procesu, zda se sestry s touto metodou setkaly v odborných časopisech a je-li fotodokumentace využívána jako motivační prostředek pro ošetřovatelskou péči. Hypotézy stanovené pro klienty jsou zaměřeny na souhlas s vytvořením fotodokumentace a vidí-li přínosy ve vedení této metody. Metodika byla stanovena pomocí kvantitativního výzkumného šetření, které spočívá v rozdání anonymních dotazníků pro sestry a anket pro klienty ve vybraných pracovištích České republiky na chirurgických, interních a kožních odděleních. Hodnocení výzkumného šetření bylo prováděno v programu Microsoft Excel 2007 formou grafů, které byly použity ve výsledcích. Po zhodnocení výsledků spočívají návrhy pro praxi v odborném proškolení sester specialistek o metodě fotodokumentace a v edukaci široké zdravotnické i laické veřejnosti o této metodě.
Photographic documentation, its use and benefits for the branch of nursing.
Keywords: fotodokumentace; klient; ošetřovatelský proces; sestra; zdravotnická dokumentace; photographic documentation; client; nurse procedure; nurse; healthcare documentation