Etologická studie chovného hejna plameňáka růžového (Phoenicopterus ruber) v zoo Ohrada - Stupková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2011)
Plameňák růžový (Phoenicopterus ruber) z čeledi Phoenicopteridae patří k poměrně častým chovancům zoologických zahrad. Přirozeně se vyskytuje na území Afriky, jižní Evropy, jihozápadní a částečně jižní Asie. Úspěšný chov v zoo závisí na detailních znalostech jeho biologie. Předkládaná práce je příspěvkem k poznání etologie hnízdění tohoto druhu. Práce se uskutečnila v Zoologické zahradě Ohrada v období od 29. dubna do 1. července 2010 v celkovém rozsahu 62 hodin. Hlavním cílem práce bylo zjistit, jak se ptáci věnují jednotlivým aktivitám v závislosti na daném období a v rámci pohlaví. Byla použita metoda přímého pozorování. Pozorováno bylo pět párů, ptáci byli sledováni ve třech obdobích ? v období sezení na vejci, v období sezení na hnízdě s mládětem a v období, kdy se již mládě sdružovalo s ostatními do tzv. školek. U dvou párů došlo k zániku snůšky. Zjištěno bylo celkem 15 typů aktivity. Výsledky byly statisticky zpracovány, byla provedena analýza rozptylu pro jednotlivá období a pohlaví. Podíl na čase věnovaném jednotlivým aktivitám se mezi jednotlivými obdobími lišil, rozdíly mezi chováním samic a samců nebyly zjištěny.
Ethology study of breeding bevy of the Greater Flamingo (Phoenicopterus ruber) in Zoo Ohrada
Keywords: Phoenicopterus ruber; etologická studie; podmínky chovu; Phoenicopterus ruber; ethology study; breeding conditions