Stavební spoření - současnost a budoucí vývoj - Strnadová, Helena (Jihočeská univerzita, 2009)
Existují dva základní způsoby, jak získat potřebný finanční kapitál pro řešení bytová potřeby - úvěr ze stavebního spoření nebo hypoteční úvěr. Hlavním úkolem práce je sestavit přehlednou informační základnu, podle níž se potencionální žadatel o úvěr zorientuje v široké nabídce bankovních produktů, kterou finanční instituce poskytují k získání peněžních prostředků pro bytové účely. Teoretická část slouží jako stěžejní podklad pro pochopení základních pravidel fungování úvěru ze stavebního spoření a hypotečního úvěru a je v ní společně obsažena historie těchto produktů v České republice. Začátek praktické části je věnován vývoji stavebního spoření v České republice. Aplikační část se konkrétně zabývá porovnáním společných a odlišných znaků obou dvou produktů nabízených Českou spořitelnou, ale nejdříve je provedeno srovnání produktů v obecném měřítku. Tato analýza by měla pomoci potencionálním klientům najít správné řešení bytové otázky s ohledem na jejich finanční situaci a charakter investice. Jedna z částí práce se věnuje srovnáním stavebního spoření v České republice a v Rakousku.
Building savings - present and future development
Keywords: stavební spoření; hypotéka; úvěr; překlenovací úvěr; státní podpora; building savings; mortgage; loan; bridge financing; state subsidy