Ošetřovatelská péče o pacienty po replantaci na horní končetině - Kováčová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2023)
Teoretická část bakalářské práce se zabývá nejdříve anatomií horní končetiny, poté uvádí do oboru traumatologie, kde se čtenář dozví o amputačním poranění, především o druzích amputačního poranění a základů první pomoci u těchto zranění. Dále je zaměřena na předoperační přípravu u pacientů s indikací k replantaci, průběh výkonu, pooperační péči a ošetřovatelskou péči o pacienty po replantaci na horní končetině. Cílem této bakalářské práce bylo zjistit specifika ošetřovatelské péče u pacientů po replantaci na horní končetině. Sestry pečující o tyto pacienty mají spoustu nelehkých úkolů, které musejí plnit svědomitě a s rozvahou. Aby péče o tyto pacienty odpovídala standardům ošetřovatelské péče, musejí mít sestry dostatečné znalosti, což bylo druhým zkoumaným cílem této bakalářské práce. K dosažení těchto cílů byla v praktické části zvolena kvalitativní metodologie. Byly vytvořeny polostrukturované rozhovory vztahující se k výzkumným otázkám. Výzkumným vzorkem byly sestry pracující na oddělení, kam jsou amputační poranění směřována nejčastěji, a to na oddělení úrazové chirurgie. Bylo zjištěno, že v případě, kdy si sestry nejsou jisté, jak v péči postupovat a neznají přesné zásady, obrátí se buď na lékaře, nebo zkušenější kolegyně. Učivo ohledně replantací se ve školách jeví jako nedostatečné. Jelikož shrnutí a následné opakování postupů má svůj význam, vytvořit seminář na téma Ošetřovatelská péče o pacienty po replantaci na horní končetině se jeví jako smysluplné a nápomocné sestrám v péči o pacienty s touto problematikou.
Nursing Care for Patients after Replantation in the Upper Extremity
Keywords: Amputační poranění; horní končetina; ošetřovatelská péče; první pomoc; pooperační péče; předoperační péče; replantace; replantační chirurgie; Amputation injury; first aid; nursing care; postoperative care; preoperative care; replantation; replantation surgery; upper limb