Výživové zvyklosti žáků vybraných základních škol v Třebíči - Pospíšilová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2010)
Diplomová práce je zaměřena na výživové zvyklosti žáků vybraných základních škol v Třebíči. Stravovací návyky i správná výživa je u dětí velice důležitá a lze ji ovlivnit. Dítě ovlivňuje rodina, škola, kamarádi, prostředí, ve kterém žije, reklama především v televizi i na internetu. Správná výživa je taková výživa, která zajišťuje lidskému organismu pravidelný a dostatečný přívod energie a živin. Ty jsou významné pro zdravý růst a vývoj organizmu. Slouží tedy k udržení kondice po celý život. Strava by měla být pestrá a pravidelná. Teoretická část je zaměřena na vymezení charakteristiky školního věku, popis jednotlivých složek potravy, důležitost pitného režimu a riziko dehydratace. Dále popisuje vhodné a nevhodné nápoje pro děti, výživu u dětí i mladistvých a s tím spojené dodržování pravidelného stravovacího režimu a vhodnost určitých potravin, zásady správné výživy a potravinovou pyramidu. V teoretické části je také věnována pozornost pohybové aktivitě, nadváze a obezitě dětí. V praktické části jsou prezentovány výsledky výzkumu zaměřeného na výše zmíněnou problematiku. Práce byla zpracována metodou kvantitativního výzkumu- formou dotazníků. Dotazníky byly rozdány ve čtyřech základních školách v Třebíči. Kvótou pro výběr byli žáci osmých tříd. Sledovaný soubor tvořilo 208 respondentů. Z toho bylo 101 dívek a 107 chlapců. Byly stanoveny 2 cíle a 3 hypotézy. Prvním cílem diplomové práce bylo zjistit stravovací návyky žáků II. stupně vybraných základních škol v Třebíči. Druhým cílem bylo zmapovat Body Mass Index vybrané skupiny žáků. Hypotéza č. 1: Žáci osmých tříd konzumují nedostatek ovoce a zeleniny. Hypotéza č. 2: Žáci osmých tříd nedodržují pitný režim. Hypotéza č. 3: Žáci při stravování nemají zařazenou snídani. Oba cíle byly splněny. První hypotéza se nepotvrdila u konzumace ovoce. Převážná většina žáků osmých tříd jí ovoce každý den v celkovém počtu 130 žáků. Druhá část hypotézy se potvrdila. Žáci do svého jídelníčku zařazují zeleninu minimálně. Zeleninu konzumuje každý den pouze 79 žáků. Druhá hypotéza se nepotvrdila. Většina dotazovaných vypije dva litry a více tekutin. Pitný režim dodržuje 135 dotazovaných žáků. Třetí hypotéza byla potvrzena. Žáci při stravování nemají zařazenou snídani. Pravidelně snídá jen 93 dětí. Závěry práce poskytnu školám, které jsem oslovila, a rodičům dotazovaných žáků.
Nutritional Habits of the Pupils of the Selected Primary Schools in Třebíč
Keywords: kvantitativní výzkum; nevhodná strava; pitný režim; školní věk; zdravá výživa; Quantitative research; Unsuitable food; Drinking routine; School age; Healthy diet