Prvky realismu a naturalismu v raných prozách Karla Klostermanna - Šlapáková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2008)
V kontextu česky psané literatury se o naturalismu jako o svébytném literárním směru vedly ve 2. pol. 19. st. četné polemiky, které od problému jeho celkového přijetí vyústily v otázku vlastní definice a vymezení vztahu ke směrům ostatním; především k realismu, s nímž má naturalismus mnoho prvků společných. Na základě rozlišení těchto pojmů přistupujeme ke Klostermannovým raným prózám (90. léta 19. st.) nejprve metodou komparace dobové kritiky spisovatelovy tvorby, poté srovnáváním próz samotných charakterizujeme jejich hlavní znaky v narativních rovinách prostoru, času a postav, z hlediska narativních promluv a tématického zaměření. Nesoustředíme se přitom pouze na rysy, kterými mj. dokazujeme prolínání realistických a naturalistických tendencí v české literatuře, ale i na některé odlišnosti, z nichž je patrná problematičnost přesného žánrového zařazení Klostermannových literárních prací.
Realism and Naturalism Elements in the early Prosa of Karel Klostermann
Keywords: realismus; naturalismus; Karel Klostermann; Realism; Naturalism; Karel Klostermann