Využití bioluminiscenčních, histologických a imunohistochemických technik při studiu lokalizace produktů genové exprese v tkáních hmyzu - Pauchová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2019)
Reportérovými geny běžně užívanými v molekulární biologii jsou geny enzymů katalyzující bioluminiscenční reakce. Tyto genové markery se uplatňují zejména při studiu oscilace genových produktů v centrálním oscilátoru cirkadiánních hodin. Tato práce zdokonalila techniku, pomocí které lze sledovat změnu exprese cirkadiánního genu period na úrovni jednoho neuronu v mozku Drosophila melanogaster, využitím bioluminiscenčních markerů. Kromě toho byla práce zaměřena na lokalizaci nově identifikovaného neuropeptidu TEFLa v různých vývojových stádiích ploštice Pyrrhocoris apterus. Tento neuropeptid byl detekován v mozcích nymf i dospělců, v posteriorní části středního střeva dospělců a v gonádách larev. U embryí byl nalezen v oblasti okrajů uzavírajícího se amnionového obalu. Syntéza TEFLa neuropeptidu ve střevě dospělců je kontrolována cirkadiánními rytmy. Zjištění distribuce tohoto peptidu je prvním krokem ke specifikaci jeho funkce.
Using of bioluminiscence, histology and immunohistochemistry in the localization of gene expression products in insect tissues
Keywords: bioluminiscence; bioluminiscenční genové markery; LuminoView 200; Drosophila melanogaster; imunohistochemie; neuropeptid; Pyrrhocoris apterus; bioluminescence; bioluminescence gene markers; LuminoView 200; Drosophila melanogaster; immunohistochemistry; neuropeptide; Pyrrhocoris apterus