Srovnání vlivu klasických masážních a aromaterapeutických technik na psychickou regeneraci žen - Kaňkovská, Martina (Jihočeská univerzita, 2013)
Diplomová práce se zabývá problematikou aromaterapeutických metod v souvislosti s psychickou stránkou člověka, zaměřuje se na srovnání klasických a aromaterapeutických masážních technik na psychickou regeneraci, kde byly jako cílová skupina zvoleny ženy. Nalezneme v ní ucelené poznatky týkající se nejen klasické masáže, ale i aromaterapie- historii, definici a účinky. Nezbytnou součástí práce tvoří charakteristika termínů souvisejících s psychickou stránkou člověka, konkrétně prožívání emocí u žen v menopauze. Ve své práci ukazuji možnosti využití aromaterapie v souvislosti s psychickou regenerací žen. Výsledky výzkumné části potvrzují pozitivní vliv a účinek aromaterapie na psychickou pohodu žen, kdy subjektivně i objektivně pociťují rozdíl mezi masáží klasickou a aromaterapeutickou. Aromaterapeutická masáž jim dodává pocit uvolnění jak fyzické tak i po psychické straně. Stala se pro ně nenahraditelnou a pravidelnou terapií. Získala si u každé z nich zakotvenost v jejich životě.
Comparing the influence of classical massage and aromatherapy techniques on mental recovery women
Keywords: masáž; aromaterapie; emoce; regenerace; massage; aromatherapy; emotions; regeneration