Simulace havárie vozidla převážejícího výbušniny, její dopady a řešení - Nagyová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2014)
Samotný název a téma této diplomové práce, Simulace havárie vozidla převážejícího výbušniny, její dopady a řešení, napovídá její hlavní cíl. Tím je, pomocí softwarového programu TerEx, nasimulovat havárii vozidla převážejícího výbušniny a z toho vyplývající dopady vzniklé mimořádné události, na což navazuje i cíl druhý, tedy vytvořit návrh řešení takto vzniklé mimořádné události složkami IZS v souvislosti s ochranou obyvatelstva. Po naplnění těchto úkolů bude možné zodpovědět výzkumnou otázku,: Jaké ohrožení představuje havárie vozidla převážejícího výbušniny? Teoretická část práce se tedy na jejím začátku soustřeďuje na samotné výbušniny. Nastiňuje historii jejich objevů, použití a rozvoje. V další kapitole je definuje jako látky schopné výbušné přeměny, které mohou na náhlý vnější podnět uvolnit ve velmi krátké době značné množství energie. Pro jejich klasifikaci bylo nadále nutné v následujících odstavcích charakterizovat druhy výbušných přeměn, tedy obecné zákonitosti, podle kterých dochází k uvolňování energie. Velmi významné jsou potom oddíly teoretické části této práce, ve kterých jsou podrobně popsány účinky výbuchu a jeho jevy, které jsou nezbytné pro identifikaci hrozících škodlivých účinků a dopadů na okolní prostředí v případě jejich nežádoucí iniciace. Jsou jimi především tlaková vlna, tepelný a fragmentační účinek, odraz, směrování, blokování a násobení tlakové vlny. Po části, v níž jsou výbušniny klasifikovány podle různých hledisek, z nichž nejpodstatnější je hledisko rychlosti výbuchové přeměny mající zásadní vliv na jejich vlastnosti, bezprostředně následuje kapitola, která právě tyto charakteristiky identifikuje. Druhá polovina teoretické části se věnuje problematice přepravy nebezpečných látek se zaměřením na výbušniny. Jsou zde specifikovány požadavky na jejich balení a značení, dále povinnosti jednotlivých účastníku přepravy, včetně školení. Neopomenutelné jsou nároky na dopravní prostředky a náležitosti přepravy zahrnující požadavky na průvodní doklady, osádku vozidel, dopravní jednotku, její konstrukci a vybavení, a průběh přepravy. Poslední oddíl teoretické části této práce je věnován specifikům přepravy výbušnin, které stanovuje právní úprava v České republice. Jedná se zejména o oznamovací povinnost organizace zajišťující přepravu výbušnin vůči Policejnímu prezidiu ČR, a to alespoň 24 h před jejím zahájením, a vozidlo určené k přepravě výbušnin musí být vybaveno zařízením umožňujícím nepřetržité sledování jeho pohybu. V tomto smyslu jsou výbušniny jedinou kategorií nebezpečných látek, pro něž tato zpřísněná pravidla platí. Pro získání odpovědi na výzkumnou otázku bylo v empirické části práce nejprve nezbytné shromáždit vstupní data pro program TerEx, v němž byla následně simulace provedena. Tato data byla získána pomocí analýzy použití a výskytu výbušnin na území Jihočeského kraje, na jejímž základě byla pro účely simulované havárie vybrána vysoce brizantní plastická trhavina NKG-500, která je běžně používaná při povrchovém dobývání, speciálních destrukčních pracích, trhacích pracích pod vodou a pro počinování průmyslových trhavin. Místem nehody bylo z důvodů četné nehodovosti stanoveno křížení komunikací Lidická třída a Mánesova ulice v Českých Budějovicích, coby nejvýznamnějšího dopravního uzle na území JČK, kde dosud nebyla odpovídajícím způsobem vyřešena otázka komplikovanosti dopravní situace. Na základě výstupů provedené simulace bylo možné stanovit, že v osídlené oblasti, kde se nachází mnoho obytných a administrativních budov, představuje nehoda vozidla převážejícího výbušniny značné nebezpečí. V návaznosti na zjištěná ohrožení a dopady takovéto mimořádné události, byl následně navržen jednotný postup složek integrovaného záchranného systému při jejím řešení, a to s ohledem na specifické činnosti jeho jednotlivých složek.
Crash simulation vehicles carrying explosives, impacts and solutions
Keywords: dopravní nehoda - přeprava - simulovaná havárie výbuch výbušniny; road accident transportation simulated car crash explosion explosives