Analýza barokního textu - Kuklová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2009)
Tématem bakalářské práce je jazyková analýza textů z období vrcholného baroka. Jedná se o tři kázání Bohumíra Hynka Josefa Bilovského ze souboru Coelum vivum{&x2026;} (1724). Hlavní pozornost je věnována hláskoslovné rovině textu. Cílem práce je popis stavu dobového jazyka. Práci dělíme na část teoretickou a praktickou. Teoretická část obsahuje přehled humanistických a barokních gramatik, následuje charakteristika hláskoslovných jevů, které z mluvené češtiny pronikaly do psaného a tištěného jazyka. Připojena je také kapitola věnovaná kazateli a světcům, o nichž jsou kázání. V praktické části se zabýváme analýzou jednotlivých hláskoslovných jevů, které se objevily v barokních textech a porovnáváme získané údaje. Využíváme především metodu statistickou. V absolutním závěru se pokusíme zhodnotit úroveň spisovného jazyka v 1. polovině 18. století.
A linguistic Analysis of a Baroque text
Keywords: baroko; analýza; hláskosloví; humanistická čeština; baroque; analysis; phonology; humanism Czech