Volnočasová výtvarná výchova a rozvoj tvořivosti v předškolním období - Voltrová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce se věnuje problematice rozvoje dětské tvořivosti v předškolním věku v rámci volnočasové výtvarné výchovy. V teoretické části bakalářské práce je zmíněn pojem tvořivost a shrnutí proměnlivých rysů tvořivosti s ohledem na vývoj osobnosti dítěte. Další kapitoly teoretické části práce jsou zacílené přímo na volnočasovou výtvarnou výchovu, její postavení v zájmovém vzdělávání i na techniky využitelné pro rozvoj tvořivosti. V praktické části bakalářské práce jsou představeny didaktické listy zaměřené na podporu rozvoje dětské tvořivosti v předškolním období, realizované při volnočasových aktivitách s žáky mateřské školy. Jejich součástí je podrobný popis metodického vedení žáků. Listy jsou koncipovány pro předškolní žáky ve věkové kategorii 4-6 let, součástí je i fotodokumentace realizovaných výtvarných aktivit i reflexe z výukové jednotky.
Leisure-based art education and the evolution of creativity in pre-school period
Keywords: tvořivost; rozvoj tvořivosti; výtvarná výchova; předškolní věk; volný čas; zájmové vzdělávání; creativity; art education; leisure-based education; leisure time; methodical sheets; kindergarten