Cvičení pilates a jeho účinky na pohybový aparát - Glierová, Jaroslava (Jihočeská univerzita, 2009)
V dnešní době, rapidně stoupá počet fyzioterapeutů a jejich klientů, kteří objevují Pilates, formu body-mind cvičení, které má pozitivní vliv v rehabilitaci poranění (Wilson, 2005). Principy metody Pilates se shodují s některými fyzioterapeutickými koncepty a metodami (např. Mensendieck, Feldenkrais) Aplikace cvičení Pilates je rozšířené zejména mezi fyzioterapeuty v zemích USA. U nás je praktikován v rámci fitness. Tato práce pojednává o propojení principů Pilates s fyzioterapeutickými metodami, jejich aplikaci v praxi a potvrzení pozitivního účinku na změnu držení těla. Teoretická část se zabývá rozborem dosavadních poznatků o cvičení Pilates. Definuje cvičení Pilates, shrnuje poznatky z historie cvičení, zmiňuje se o základních principech a jejich principelním propojení. Principy dýchání a ''střed'' popisuje se snahou o vyložení problematiky z odborného pohledu a nakonec se zabývá problematikou vadného držení těla. Praktická část předkládá zásobník cviků použitelný v prevenci vadného držení těla, jako důvodu vertebrogenních obtíží. Pro účely empirické části byla použita kvantitativní strategie. Pro potvrzení účinku cvičení Pilates na změnu držení těla, rozvoje hrudní páteře do flexe a extenze byla použita Ottova zkouška. Výsledky byly statisticky vyhodnoceny párovým t-testem. VÝSLEDKY: potvrdily pozitivní vliv Pilates na držení těla.
The Training System of Pilates and Effects on Movement Body System
Keywords: Pilates; fyzioterapie; principy; vadné držení těla; Pilates; physiotherapy; principles; incorrect body posture