Procesy a fungování bioplynové stanice - Řezník, Luboš (Jihočeská univerzita, 2017)
Je nezbytné hledat racionálnější způsoby využívání energie a najít způsob jak co nejvíce využít obnovitelných zdrojů energie. Jak můžeme vidět, od roku 2010 se objevil obrovský nárůst bioplynových stanic v České republice. Nejvíce se u nás využívají zemědělské bioplynové stanice. Vstupní surovinou do této bioplynové stanice je především hnůj, kejda, posklizňové zbytky, kukuřičná siláž, biomasa z travnatých ploch, energetické plodiny apod. V práci je shrnuta historie a základní charakteristika biomasy, kde jsme se zajímali o využití biomasy k energetickým účelům. Je zde také vysvětlena historie výroby a využití bioplynu v České republice. V praktické části jsem analyzoval a vysvětlil fungování bioplynové stanice Klučenice v daném zemědělském podniku. V práci je vysvětleno, jak se projektovala bioplynová stanice. Dále jsem se podrobně zaměřil na technické provozní jednotky, kde jsem udělal komplexní zhodnocení. Vytvořené provozní jednotky jsem si rozdělil do 7 skupin a následně je podrobně popsal a doplnil tabulkami a grafy. V druhé fázi praktické části jsem znázornil a popsal roční spotřebu rostlinné a živočišné složky. Poté jsem udělal celkový přehled výroby elektrické energie v bioplynové stanici Klučenice a zhodnotil její ekonomickou sílu.
Processes and operation of biogas plants
Keywords: bioplyn; bioplynová stanice; zemědělská bioplynová stanice; energetické plodiny; biomasa; fermentace.; Biogas plant; biogas stations; agricultural biogas stations; energy crops; biomass from grasslands.