Laktózová intolerance: výskyt ve světové populaci a možnosti její diagnostiky - Chánová, Jiřina (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem teoretické části této bakalářské práce bylo shrnout současné znalosti na téma "laktózová intolerance". Jsou zde charakterizovány její příčiny, výskyt, diagnostické možnosti a způsoby léčby. V praktické části se zabývám metodikou, která byla použita pro detekci polymorfismů C/T-13910 a G/A-22018. Metodou RFLP-PCR bylo v rámci této práce vyšetřeno v genetické laboratoři 34 jedinců na laktózovou intoleranci.
Lactose Intolerance: The Prevalence in the World Population and Possibilities of its Diagnosis
Keywords: Laktóza; laktáza; laktózová intolerance; laktázová perzistence; laktázová non-perzistence; RFLP-PCR; polymorfismy C/T-13910 a G/A-22018; Lactose; lactase; lactose intolerance; lactase persistence; lactase non-persistence; RFLP-PCR; C/T-13910 and G/A-22018 polymorphism