Lidé a voda. Příspěvek k dějinám osobní hygieny přelomu 19. a 20. století - Kalvasová, Jana (Jihočeská univerzita, 2007)
Předkládaná diplomová práce se věnuje dosud plně neprozkoumané oblasti každodenního života, osobní hygieně. Zabývá se obdobím přelomu 19. a 20. století, mnohdy však zabíhá i hlouběji do minulosti, především do poloviny 19. století, kdy byly položeny základy systematičtější péče o hygienu. Práce se snaží vymezit předpoklady hygieny, kterou ovlivňovaly společensko- kulturní a vědecko-technické faktory. Zkoumá osobní hygienu, zahrnující především péči o tělo, vlasy, zuby, kosmetiku a tělesnou vůni. Dále se věnuje osobnímu prádlu a oděvu. Jeden z vytyčených cílů představuje zjistit, jakou roli sehrálo lázeňství (zejména vznikající moderní balneologie) a rozšiřující se tělovýchova a sport ve zvyšování úrovně osobní hygieny. Heuristickou základnu práce tvoří dobová odborná literatura (především z oblasti zdravotnictví), memoárová literatura, dobový tisk a naučné slovníky.
People and water. A contribution to the history of personal hygiene in the turn of the 19th and 20th century
LIDÉ A VODA. PŘÍSPĚVEK K DĚJINÁM OSOBNÍ HYGIENY PŘELOMU 19. A 20. STOLETÍ
Keywords: hygiena; osobní hygiena; prádlo; oděv; lázeňství; balneologie; tělovýchova; sport; přelom 19. a 20. století; hygiene; personal hygiene; linen; clothes; spas; balneology; physical education; sport; turn of 19th and 20th century