Výuka odborně zaměřeného jazyka na Obchodní akademii a Ekonomickém lyceu v Českých Budějovicích - Svatková, Bohumila (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato práce se zabývá výukou odborné angličtiny na Obchodní akademii, Husova 1 v Českých Budějovicích. V úvodní části této práce je vymezen pojem English for Specfic Purposes. Dále navazují kapitoly věnované obecným metodickým principům výuky odborné angličtiny a za jakých konkrétních podmínek a pomocí jakých metod je vyučována na Obchodní akademii, Husova 1. Tato práce si klade za cíl zodpovědět otázku, jakým způsobem je řešena výuka odborného jazyka v rámci studijních plánů obchodní akademie a jak se zde učí odborný jazyk z pohledu výukových metod. Na základě rozhovorů s vyučujícími bylo zjištěno, co ve výuce nejvíce postrádají a jak by bylo možné chybějící výukové materiály doplnit. Praktickým výstupem práce je pak série pracovních listů a příprav pro výuku, které vycházejí ze zjištění, že určité druhy cvičení se nevyskytují v učebnici v dostatečném množství, a doplňují tak aktivity, které mohou vyučující využít ve svých hodinách.
Teaching English for Specific Purposes at the Business Academy and Business Lyceum in České Budějovice
Keywords: Výuka odborné angličtiny; odborná angličtina na střední škole; anglický jazyk pro specifické účely; výukové materiály; pracovní listy; analýza potřeb; vyučovací metody; obchodní akademie; RVP-SOV; Teaching English for Specific Purposes; Business English at high school; English for Specific Purposes (ESP); language learning materials; worksheets; needs analysis; teaching methods; Business Academy; Framework Educational Program (FEP)