Velcí herbivoři v české krajině - vzdělávací projekt - Čejková, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce s názvem Velcí herbivoři v české krajině - vzdělávací projekt je určena pro žáky 2. stupně základních škol či pro zájmové útvary v mimoškolním vzdělávání. V první části bakalářské práce se zaměřuji na konkrétní druhy velkých herbivorů - divoké koně, pratury a zubry, na jejich základní charakteristiky, historii a současný stav v České republice. Další část je zaměřena na vliv pastvy na krajinu a na vybrané skupiny organismů, na jejichž diverzitu má pastva významný vliv. Obsahem druhé části bakalářské práce je návrh výukového programu s podrobným popisem aktivit, návrhem výukových textů pro lektora a s pracovními listy. Cílem práce je přiblížit důležitost pastvy velkých herbivorů v krajině, jejich vliv na biodiverzitu a formování krajiny.
The megafauna herbivores in the Czech landscape - educational project
Keywords: divoký kůň; pratur; zubr; krajina; herbivor; pastva; biodiverzita; Milovice; wilds horse; aurochs; European bison; landscape; herbivore; pasture; biodiversity; Milovice