Role zdravotně sociálního pracovníka v kontextu dlouhodobé péče. - Krejníková, Šárka (Jihočeská univerzita, 2023)
Dlouhodobá péče patří v současné době mezi aktuální témata a to nejen v souvislosti se stárnutím populace a péčí o osoby se zdravotním postižením, ale také v kontextu péče neformální. Formální dlouhodobá péče zahrnuje zdravotní a sociální služby, dále komunitní služby a institucionální péči včetně léčebných postupů, které slouží k zastavení nebo zvrácení průběhu onemocnění nebo disability. Neformální dlouhodobá péče je poskytována ze strany rodinných příslušníků, přátel či sousedů. Zdravotně sociální pracovník je nedílnou součástí multidisciplinárního týmu v kontextu poskytování dlouhodobé péče.
Role Health Social Work in the Context of Long Term Care
Keywords: Zdravotně sociální pracovník; zdravotní postižení; dlouhodobá péče; neformální péče; syndrom vyhoření (burn out); hospicová služba; Health social worker; disability; long-term care; informal care; burn out syndrome; hospice service