Fosfor v biomase půdních mikroorganismů a její odhad pomocí extrakčně-fumigační metody - Čapek, Petr (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem mé magisterské práce bylo určit příčiny nepřesných hodnot P v biomase půdních mikroorganismů půd kyselých lesních smrčin a zamokřených luk a navrhnout, jakým způsobem zpřesnit odhad Pmic. Největším zdrojem chyb je použití vnitřního standardu za účelem korekce na sorpci půdy. V této práci je vypracován postup, který by stanovení P v biomase půdních mikroorganismů měl v budoucnu zpřesnit.
Microbial biomass phosphorus measured by extraction-fumigation method
Keywords: fosfor; půdní mikroorganismy; extrakčně-fumigační metoda; korekce na sorpci půdy; korekční faktor; phosphorus; soil microorganisms; extraction-fumigation method; correction for sorption; correction factor