Mediace jako možné východisko manželských (rodinných) konfliktů a alternativa soudního řízení - Zelenková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2010)
Diplomová práce se zabývá netrestní mediací jako vhodnou metodou řešení manželských konfliktů, ke kterým se vážou konflikty rodinné. Popisuje manželství a rodinu, jejich význam, úkoly i historický vývoj. Druhá kapitola představuje manželské konflikty, rozvody a jejich důsledky. Třetí kapitola pojednává o metodě mediace a o funkci mediátora. Poslední kapitola se věnuje mediaci v rodinných konfliktech - rozvodové mediaci a připravované legislativě o mediaci v netrestních věcech. Ukazuje etické problémy a reflektuje oprávněnost mediačního přístupu. Přílohou je návrh Zákona o mediaci v netrestních věcech.
Mediation as the possible solution of matrimonial (family) conflicts and the alternative of judical process.
Keywords: mediace; mediátor; konflikt; manželství; rodina; řešení sporů; rozvod; netrestní mediace; mediation; mediator; conflict; marriage; family; solving conflicts; divorce; non-criminal mediation