Nabídka a poptávka služeb porodních asistentek v ženské populaci - Gašparíková, Renata (Jihočeská univerzita, 2012)
Tématem této práce je nabídka a poptávka služeb porodních asistentek v ženské populaci. Teoretická část je zaměřena na kompetence a role porodní asistentky v péči o ženy v každé etapě jejich života. Pro vypracování práce byly stanoveny dva cíle. Cíl 1: Zjistit, jaká je poptávka služeb porodních asistentek u žen. Cíl 2: Zjistit, jaká je nabídka služeb porodních asistentek pro ženy. Pro výzkumné šetření byla zvolena metoda kvantitativního a kvalitativního výzkumu. V kvantitativním výzkumu byla zvolena dotazníková metoda určená ženám v reprodukčním věku 15-45 let a ženám v klimakteriu ve věku 46-70 let. Hypotéza č. 1 ?Ženy mají zájem o psychoprofylaktickou přípravu k porodu? se potvrdila. Hypotéza č. 2 ?Ženy mají zájem o návštěvní službu v šestinedělí? se také potvrdila, ale hypotéza č. 3 ,,Ženy vyhledávají služby porodních asistentek týkající se života v klimakterickém období? potvrzena nebyla. V kvalitativním výzkumu byla použita technika nestandardizovaného rozhovoru. Výzkumný soubor tvořily tři soukromé porodní asistentky a tři porodní asistentky pracující v privátních gynekologických ordinacích. Na výzkumnou otázku č. 1 ,,Nabízejí porodní asistentky služby klientkám v celé šíři oblasti péče?? odpověděly soukromé porodní asistentky, že poskytují převážně pouze předporodní přípravu pro těhotné ženy a poradenství v šestinedělí. Porodní asistentky v privátních ordinacích poskytují ženám jen minimum služeb, jen pokud mají čas, nabízejí poradenství ženám v období klimakteria. Výzkumnou otázkou č. 2 ,,Liší se nabídka služeb soukromých porodních asistentek a porodních asistentek pracujících v privátních gynekologických ordinacích?? bylo zjištěno, že soukromé porodní asistentky se zaměřují pouze na těhotné ženy a ženy v období šestinedělí. Porodní asistentky v privátních ordinacích převážně asistují lékaři, na ostatní činnosti jim nezbývá čas. Zmapováním situace byla zjištěna malá informovanost o nabídce a poptávce služeb porodních asistentek. Pro zvýšení informovanosti bude použita edukační kampaň prostřednictvím informačních letáků.
Tender and demand of midwifery services in the female population
Keywords: klimakterium; kompetence; nabídka; poptávka; porod; porodní asistentka; role; šestinedělí; těhotenství; childbirth; competence; demand; menopause; midwife; offer; pregnancy; puerperium; role