Problematika dárcovství krve z pohledu sester a dárců - Fundová, Simona (Jihočeská univerzita, 2019)
Hlavním cílem předložené práce je zmapování problematiky dárcovství krve z pohledu sester a dárců. Teoretická část práce je zaměřena především na problematiku vztahující se k dárcovství krve. Jsou zde vylíčena kritéria, která musí dárce splňovat, výhody poskytované dárcům krve, druhy odběrů a komplikace při odběrech. Nechybí ani popis postupu darování krve z pohledu dárce a sestry. Výzkumné šetření je zaměřeno na motivační a demotivační faktory při darování krve, komplikace spojené s odběrem krve a celkový pohled na proces darování krve ze strany dárců i sester. Empirická část bakalářské práce je zpracována prostřednictvím kvalitativního výzkumného šetření, které je provedeno technikou polostrukturovaného rozhovoru. Rozhovory jsou prováděny s dárci krve a sestrami pracujícími na stanici dárců krve v jedné z nemocnic Jihočeského kraje. Výzkumným šetřením bylo dosaženo mnoha výsledků. Ukázalo se, že největší motivací pro námi dotazované dárce je nezištná pomoc druhému člověku. Naopak faktory, které dárci řadí do demotivujících jsou nedostatek času a strach z případných komplikací. Dále bylo zjištěno, že dárci krve jsou spokojení s ošetřovatelskou péčí a celkovým přístupem sester na stanici dárců krve. Byl zmapován i pohled sester na proces darování krve, hlavním zjištěním bylo, že sestry jako nejtěžší úkon na procesu darování krve shledávají komunikaci s dárci. Z výsledků vyplývá, že sestry jako nejčastější komplikace při darování krve shledávají celkovou nevolnost, kolaps a hematom. Práce poskytuje celkový pohled na problematiku dárcovství krve. Výstupem práce je informační materiál pro potencionální dárce krve.
Nurses and donors view on the problematics of blood donation
Keywords: dárcovství krve; dárce krve; všeobecná sestra; ošetřovatelská péče; motivace; komplikace; transfúzní stanice; blood donation; blood donor; nurse; nursing care; motivation; complications; transfusion station