Význam etiky v sociální práci - Kašparová, Jana (Jihočeská univerzita, 2017)
Diplomová práce Význam etiky v sociální práci se věnuje objasnění významu etiky v sociální práci, soustřeďuje se na důležité teoretické znalosti v oblasti etiky i etických pojmů a jejím cílem je poukázat na možnosti využití etických hodnot, teorií či ctností v profesní praxi. Práce je zaměřena na představení důležitých etických pojmů a etických hodnot, dále na současnou podobu sociální práce, osobnost sociálního pracovníka, úroveň i důležitost vzdělávání a různé příklady možných etických problémů či etických dilemat, které se v praxi sociální práce mohou vyskytnout. Práce vychází z předpokladu, že současná sociální práce se nachází v období krize a její nastavení vyžaduje změnu.
The importance of ethics in social work
Keywords: Etika; morálka; svědomí; mravnost; svoboda; etické hodnoty; ctnosti; sociální práce; vzdělávání; etické problémy; etická dilemata; etický kodex; etické teorie; Ethics; morality; conscience; freedom; ethical values; virtues; social work; education; ethical issues; ethical dilemmas; ethical code; ethical theories