Talmberkové na Vlašimi - Babka, Daniel (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce se zaměřuje na dějiny šlechtického rodu Talmberků, které doposud nebyly v české historiografii podrobněji zkoumány. Práce se především zaměřuje na životní osudy a veřejné působení představitelů vlašimské větve rodu, nejvyššího zemského komorníka Jiřího z Talmberka (asi 1570-1623), prezidenta apelačního soudu Fridricha z Talmberka ( 1643), Františka Viléma z Talmberka ( 1665) a třetího královéhradeckého biskupa Jana Františka Kryštofa z Talmberka (1644-1698) v kontextu událostí 17. století. Za vedlejší cíl si práce klade sledování vývoje majetkové základny rodu od konce 13. století do počátku 18. století. Předkládaná bakalářská práce se opírá o studium odborné literatury a archivních pramenů uložených v Národním archivu Praha (Desky zemské větší, Stará manipulace), Státním oblastním archivu Zámrsk (Biskupský archiv Hradec Králové) a Státním okresním archivu Benešov (Archiv města Vlašim).
Tamlberks in Vlašim
Keywords: Talmberkové (rod); Jiří z Talmberka; Fridrich z Talmberka; František Vilém z Talmberka; Jan František Kryštof z Talmberka; Vlašim; Smilkov; Talmberk; Rataje nad Sázavou; 17. století; třicetiletá válka; česká šlechta; Tamlberks (family); Jiří z Talmberka; Fridrich z Talmberka; František Vilém z Talmberka; Jan František Kryštof z Talmberka; Vlašim; Smilkov; Talmberk; Rataje nad Sázavou; 17th century; Thirty Years War; czech nobility