Absence duchovních hodnot v životním stylu učňovské mládeže? - Nováček, Cyril (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato práce se zabývá analýzou duchovních hodnot učňovské mládeže. Teoretická část pohlíží na hodnoty z filosofického, psychologického a pedagogického hlediska. Dále popisuje vývojové období adolescence a zabývá se životním stylem adolescentů a vlivem konzumního stylu života na jejich hodnotovou orientaci. Praktická část obsahuje výzkumné šetření a sděluje nám jeho cíle, charakteristiku zkoumaného souboru, metodu i výsledky výzkumu. Výsledky výzkumného šetření potvrzují předem stanovenou tezi, že učňovská mládež trpí absencí duchovních hodnot. Z výzkumu také vyplývá, že učni inklinují ke konzumnímu trávení svého volného času.
Key words: spiritual values, adolescence, lifestyle, leisure time, consumerism, socialization, value orientation, apprentice youth, research.
Keywords: Klíčová slova: duchovní hodnoty; adolescence; životní styl; volný čas; konzum; socializace; hodnotová orientace; učňovská mládež; výzkum.; Key words: spiritual values; adolescence; lifestyle; leisure time; consumerism; socialization; value orientation; apprentice youth; research.