Měření a vyhodnocení produkce emisí plynů ve vybraném provozu chovu skotu a návrh na jejich snižování. - Kolář, Kamil (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou znečišťování životního prostředí (atmosféry, pedosféry a hydrosféry) skleníkovými plyny a amoniakem ze zemědělské živočišné výroby. Celosvětově je zemědělství považováno za absolutně největšího producenta amoniaku. Dále se práce zabývá správnou zemědělskou praxí, stájovým mikroklimatem a celkovým welfarem zvířat. Vlastní práce je zaměřena na změření a stanovení koncentrace emisí plynů oxidu uhličitého, oxidu dusného, metanu, amoniaku a vodních par. Vlastní měření probíhalo ve stáji s masným plemenem Charolais na farmě SEVAL ve Valdově. Pro měření koncentrací emisních plynů byl použit přístroj firmy INNOVA. Dále jsou v práci uvedeny návrhy prostředků na snižování emisí plynů.
Measurement and evaluation of emission gas production in the selected operation with castle and design to reduce them.
Keywords: Životní prostředí; skleníkové plyny; amoniak; správná zemědělská praxe; welfare; INNOVA 1412 Photoacustic Multi-gas.; Environment; greenhouse gases; ammonia; GAP; welfare; INNOVA 1412 Photoacustic Multi-gas.