Historie farnosti Svoboda nad Úpou ve 20. století - Šebera, Michal (Jihočeská univerzita, 2022)
Práce se zabývá dějinami Římskokatolické farnosti ve Svobodě nad Úpou v královéhradecké diecézi v průběhu 20. století. Skládá se ze dvou kapitol, členěných dále na podkapitoly. První kapitola ve stručnosti představuje nejstarší dějiny místní duchovní správy a stručně představuje život a působení P. Wenzela Fuchse, který zde působil na přelomu 19. a 20. století. Druhá kapitola se zabývá dějinami farnosti v průběhu 20. století. Historie farnosti je líčena na pozadí dějinných událostí, ovlivňujících katolickou církev v Čechách. Zvláště je pojednáno působení tří kněží, Ladislava Kubíka, Jaroslava Haněla a především Jaroslava Tyrnera. U Jaroslava Tyrnera je zároveň v krátkosti představen jeho život a působení před nástupem do Svobody nad Úpou. Závěr druhé kapitoly pojednává o zrušení farnosti po smrti Jaroslava Tyrnera.
The history of parisch Svoboda nad Úpou in 20th Century
Keywords: církevní dějiny; dějiny 20. století; Římskokatolická farnost Svoboda nad Úpou; Jaroslav Haněl; Ladislav Kubík; Jaroslav Tyrner; komunistický útlak; church history; history of 20th Century; Roman-catholic parisch Svoboda nad Úpou; Jaroslav Haněl; Ladislav Kubík; Jaroslav Tyrner; communist oppresion