Komparace legislativní úpravy eutanázie ve vybraných evropských zemích - Šnyps, Zdeněk (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce se zabývá tématem legislativní úpravy eutanázie v Evropě. Přesněji úpravou zemí, které mají legalizovanou aktivní eutanázii. Cíle celé práce jsou: komparace těchto legislativ s doporučením Rady Evropy, WMA a získání komplexnějšího pohledu na zákony spojené s eutanázií v Evropě. První kapitoly vymezují chápání eutanázie v kontextu legislativy a poukazují na argumentaci zastánců a odpůrců. Následující kapitola se věnuje odhalení jednotlivých legislativ zemí: Nizozemska, Belgie, Lucemburska, Švýcarska, Německo a České republiky. Poslední dvě kapitoly zmiňují stanovisko WMA a Rady Evropy, dále se zaměřují samotnou komparací legislativ s těmito stanovisky.
Comparation of euthanasia legislation in selected European countries
Keywords: Eutanázie; asistovaná sebevražda; legislativní úprava; Rada Evropy; WMA; komparace; zákon; smrt.; Euthanasia; assisted suicide; legislative regulation; Council of Europe; World Medical Association; comparation; law; death