Výběr potravin a stravovací zvyklosti osob s laktózovou intolerancí - Venkrbcová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce se věnuje problematice onemocnění laktózové intolerance. Práce se skládá z teoretické části a praktické části. Teoretická část se zabývá dosavadními teoretickými poznatky z oblasti laktózové intolerance. V praktické části byly analyzovány a zpracovávány výsledky výzkumu. Získání dat proběhlo formou kvalitativní strategie pomocí polostrukturovaného rozhovoru. Všechny rozhovory byly nahrávány pouze se souhlasem dotazovaných osob a následně přepsány. Za pomoci otevřeného kódování metodou tužka - papír bylo vytvořeno 10 kategorií. Výsledky byly zpracovány v programu Atlas.ti a v Microsoft Excel, kde byly vytvořeny grafy a schémata. Výzkumný soubor byl vybrán metodou sněhové koule a zapojeno do něho bylo 63 osob trpící diagnostikovanou laktózovou intolerancí, z toho 61 žen a 2 muži. Pro dosažení cíle byly stanoveny dvě výzkumné otázky, které byly zodpovězené v praktické části této práce. Rozhovor byl doplněn frekvenčním potravinovým dotazníkem u zmapování potravin a záznamem jídelníčků po dobu 3-5 dnů u pěti náhodně vylosovaných respondentů. Získané jídelníčky byly propočítány v programu Nutriservis. Ze získaných výsledků vzešlo, že výběr potravin osob s laktózovou intolerancí závisí na další potravinové alergii, intoleranci potravin a aktuálně držených dietách. V případě, že respondenti nekonzumují mléko a mléčné výrobky, nahrazují mléčnou bílkovinu bílkovinou nejčastěji masem a sójou. Stravovací zvyklosti osob se odvíjejí od četnosti konzumace mléka a mléčných výrobků, které jsou nejčastěji nahrazovány bezlaktózovým mlékem a bezlaktózovými mléčnými výrobky. V praxi může tato bakalářská práce být využita jako informativní materiál pro osoby s laktózovou intolerancí, studenty, odborníky nebo širokou veřejnost.
Food choice and eating habits of people with lactose intolerance
Keywords: laktóza; laktáza; laktózová intolerance; mléko; mléčné výrobky; vápník; stravovací zvyklosti; lactose; lactase; lactose intolerance; milk; dairy product; calcium; eatin habits