Měsíc a jeho prezentace v rámci výuky na ZŠ - Kučera, Kryštof (Jihočeská univerzita, 2015)
Práce se zabývá výhradně Měsícem a jeho ukotvením v edukačním procesu. První polovina práce je věnována Měsíci jako tělesu, historii jeho pozorování, fázím, vzniku, stavbě, nejnovějším zjištěným faktům a různým číselným údajům, které lze o našem nejbližším vesmírném sousedovi zmínit. Druhá část práce je pak věnována zhodnocení výuky na některých základních školách, analýze učebních materiálů a prezentaci problematiky v rámci RVP a ŠVP. Na základě těchto informací získaných studiem odborné literatury, pozorováním ve školách a testovým šetřením, se práce ve svém závěru věnuje návrhu průběhu vyučovací hodiny na téma Měsíc.
Moon and its presentation within lessons at primary school
Keywords: Měsíc; sluneční soustava; přirozený satelit; základní škola; Rámcový vzdělávací program (RVP); Školský vzdělávací program (ŠVP); učebnice; Moon; Solar system; natural satellite; primary school; FEP (framework education programme); SEP (school education programme); textbooks