Přechod z konvenčního na ekologické zemědělství - Vavřina, Martin (Jihočeská univerzita, 2013)
Zemědělský podnik se sídlem v Karlovarském kraji se v roce 2011 rozhodl k přestupu z konvenčního zemědělství do ekologického. V letech 2011 a 2012 byl podnik v přechodném období. V práci byla zpracována kalkulace nákladů na produkci ovsa jako modelové plodiny v konvenčním a ekologickém zemědělství. Z výsledku vyplývá, že v ekologickém zemědělství jsou technologické náklady nižší o 4 153 Kč. Zároveň také byla provedena analýza současného stavu podniku. V práci byly porovnávány příjmy a výnosy z konvenčního zemědělství a přechodného období. Bylo zjištěno, že příjmy z rostlinné výroby klesly oproti roku 2010, kdy byl podnik zařazen v konvenčním zemědělství, o více než polovinu z 3 939 700 Kč na přibližně 1 500 000 Kč. Tyto ztráty byly ovšem dorovnány dotacemi, což ve výsledku znamenalo, že se celkové příjmy navýšily. Vzhledem k tomu, že pro ekologické zemědělství nebyl zpracován kvalitní osevní postup, byl navržen nový. Tento osevní postup byl zahrnut do kalkulace pro rok 2013, kde jsou sledovány tržby dle statistických údajů MZe. Podle těchto údajů by mělo dojít k nárůstu tržeb oproti letům 2011 a 2012 o zhruba 500 000 Kč.
The transition from conventional to organic farming.
Keywords: Ekologické zemědělství; konverze; efektivnost přechodu; Organic agriculture; conversion; effectiveness of conversion