Environmentální bezpečnost systému odpadních vod - Belešová, Petra (Jihočeská univerzita, 2015)
Téma environmentální bezpečnost systému odpadních vod bylo pro tvorbu diplomové práce zvoleno z několika zásadních důvodů.Hlavním důvodem je nenahraditelný význam vody pro fungování lidské společnosti.Zdroje pitné vody jsou omezené a díky současnému relativně snadnému přístupu ke kvalitní vodě dochází k nezodpovědnému plýtvání s touto komoditou.Vedle plýtvání je velký problém rovněž se znečišťováním životního prostředí,které úzce souvisí se znehodnocováním zdrojů pitných vod.S nárůstem lidské populace se začaly rapidně zhoršovat podmínky životního prostředí a tato problematika se dostala do popředí jednání nadnárodních organizací.Takzvaná environmentální bezpečnost je v současné době téma velmi aktuální.Postupně se dostává do učebních plánů škol a připravuje se i plošná osvěta široké veřejnosti.Do environmentální bezpečnosti vodního hospodářství bylo v několika uplynulých letech vynaloženo velké množství finančních prostředků.Došlo především k plošnému budování čistíren odpadních vod.Diplomová práce je místně orientovaná na obec s rozšířenou působností Příbram.Do jejího správního obvodu spadá 74 obcí a vojenský újezd Brdy.Vzhledem k tomu,že většina správního území je tvořena menšími obcemi,které jsou v hospodaření s vodou soběstačné,je nutné zajistit takový stav životního prostředí,aby nedocházelo k jeho znehodnocování.Cílem diplomové práce je především zmapování dopadů výpadku systému odpadních vod a případné navrhnutí vhodných předběžných řešení takového výpadku.Na to úzce navazuje položená výzkumná otázka: Na jaké úrovni je současná environmentální bezpečnost vodního hospodářství? K dosažení stanovených cílů byla použita v první řadě metoda literární rešerše,díky které byly popsány základní informace nezbytně nutné k pochopení dané problematiky.Dále byla využita metoda kvalitativního výzkumu,který byl prováděn na základě polostrukturovaných rozhovorů s odborníky v dané problematice.Shromážděná data byla následně uspořádána v logickém přehledu a analyzována základní rizikovou analýzou SWOT.Diplomová práce je tedy členěna do dvou základních částí.První je teoretická část,která popisuje koloběh vody,vysvětluje co je to infrastruktura a v návaznosti na to vyzdvihuje význam kritické infrastruktury.Rovněž vysvětluje pojem vodní hospodářství a uvádí základní charakteristiku a způsoby zpracování a nakládání s pitnou a odpadní vodou.Dále uvádí základní právní předpisy upravující problematiku vod a v neposlední řadě vymezuje pojem environmentální bezpečnost.Druhá část diplomové práce popisuje systém odpadních vod v ORP Příbram a mapuje způsoby vzniku a následný rozsah výpadku analyzovaných ČOV.V přímé návaznosti na to hodnotí možný vznik dopadu na životní prostředí.Odpadní vody lze členit do několika skupin dle toho,kde a jak vznikají.S přihlédnutím k jejich původu mohou obsahovat odpadní vody širokou škálu různých škodlivých látek od mikrobiologických až po látky silně toxické.Výpadek systému odpadních vod by znamenal jak aktuální problém v podobě znečištění životního prostředí v místě,kde by se odpadní vody dostávaly do přírody,tak dlouhodobý nepříznivý účinek,který by se projevoval postupem času v podobě zamoření například půdy a podzemních vod,které by se následně mohly mísit se zdroji pitné vody.Rovněž by mohlo dojít k úhynu některých živočichů,znemožnění konzumace pěstovaných plodin v dané lokalitě a k šíření různých infekčních onemocnění.Tento stav je velmi nežádoucí,a proto je mu potřeba prostřednictvím preventivních opatření environmentální bezpečnosti předcházet.Na základě provedeného výzkumu bylo zjištěno,že se vznik možných závažných dopadů na životní prostředí vlivem výpadku ČOV na území ORP Příbram nepředpokládá.Provozovatelé jsou připraveni ihned a poměrně efektivně vzniklé nedostatky odstraňovat,aby bylo závažnému dlouhodobému výpadku zabráněno.V návaznosti na to lze tedy environmentální bezpečnost ČOV na území ORP Příbram hodnotit jako velmi dobrou.
Protection of the untreated sewage water environmental
Keywords: environmentální bezpečnost; systém odpadních vod; čistička odpadních vod; Environmental Security; Waste water system; Wastewater treatment plant