Dítě v pěstounské péči na 1. stupni základní školy - Černá, Michaela (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce je zaměřena na děti vyrůstající v pěstounské péči, které jsou žáky prvního stupně základní školy. V teoretické části budou popsány základní teoretické poznatky týkající se biologické a náhradní rodiny a jejich významu pro vývoj dítěte a přípravu na nástup do školy. Bakalářská práce popíše současný legislativní rámec pěstounské péče v České republice, proces zprostředkování této péče a formy podpory náhradních rodičů a dětí vyrůstajících v pěstounské péči ze strany orgánů sociálně-právní ochrany dětí, školských zařízení a dalších nestátních subjektů. Cílem praktické části bakalářské práce bude zjistit a popsat, s jakými obtížemi se pěstouni u dětí po nástupu povinné školní docházky setkávají, jakým způsobem je řeší a jaké podpůrné nástroje školy využívají. V souladu s cílem práce byl zvolen smíšený výzkumný přístup - sběr dat pomocí dotazníků a metoda vícečetné případové studie.
A child in foster care on primary school level
Keywords: náhradní rodinná péče; pěstounská péče; rodina; škola; vývoj dítěte; substitute family care; foster care; family; school; child development