Porodní báby v Českých Budějovicích na přelomu 19. a 20. století - Lišková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2008)
Tato bakalářská práce je zaměřena na činnost porodních bab působících na přelomu 19. a 20. století v Českých Budějovicích. Bylo to období, kdy se zvyšovaly nároky na hygienu a objevovaly se nové poznatky v oblasti porodnictví. Riziko úmrtí rodičky a dítěte při porodu se snižovalo. Přestože počet porodníků stoupal, byly služby porodních bab na konci 19. a na počátku 20. století stále hojně vyhledávány. Výchozími prameny této práce jsou instrukce a úřední zápisy z let 1887-1925, které se týkají porodních bab pracujících v Českých Budějovicích, a matriční evidence narozených z roku 1900, která byla zapisována při kostelu sv. Mikuláše v Českých Budějovicích. Dále jsou použity vědecké monografie a články, které se týkají dějin porodnictví.
Midwives in České Budějovice at the turn of the 19th and the 20th century
Keywords: Porodní báby; České Budějovice; Midwives; Czech Budweis