Frazeologie v lidových pohádkách Karla Jaromíra Erbena a Boženy Němcové - Vedralová, Martina (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce se věnuje frazeologii v lidových pohádkách Karla Jaromíra Erbena a Boženy Němcové. Práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. Kapitoly teoretické části jsou věnovány předmětu frazeologie, typologii frazeologických spojení, vymezení jejich klasifikace i významu. Teoretická část se dále zabývá frazeologií z pohledu autorů, jako je například Josef Václav Bečka, František Ladislav Čelakovský, František Čermák a mnoho dalších. Dále tato část zahrnuje také stručné údaje o lidové slovesnosti a o životě Karla Jaromíra Erbena a Boženy Němcové. Praktická část představuje vyhledání a sběr frazeologických výrazů ve vybraných pohádkových textech Karla Jaromíra Erbena a Boženy Němcové a následnou analýzu excerpovaných frazeologických a idiomatických jednotek. Sesbíraný materiál je tříděn do sémantických skupin dle významu frazému jako celku. Některé významy spadají svým významem najednou do několika sémantických tříd, tudíž je zařazujeme ke každé třídě, kam svým významem spadají. Cílem práce je zmapování, zda autoři užívají frazeologismů v lidových pohádkách, v čem se shodují, v čem rozcházejí a zda a jakým způsobem frazeologismy obměňují.
Phraseology in folk fairy tales of Karel Jaromír Erben and Božena Němcová
Keywords: slovní zásoba; slovo; lexém; pojmenování a frazeologická jednotka; vocabulary; word; lexeme; phraseology; idiom