Romové a jejich postoj k náboženství v dnešní době - Vítková, Jana (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce se zabývá postojem Romů k náboženství v dnešní době. Práce se skládá z části teoretické a praktické. Teoretická část popisuje vývoj romského náboženství, jeho proměny od odchodu Romů z Indie do 20. století, současné pojetí romského náboženství, romské lidové náboženství a jeho rituály, vztah Romů k víře majority a k pentekostálnímu hnutí. V poslední kapitole teoretické části práce byly shrnuty veškeré poznatky získané z odborné literatury. Praktická část obsahuje cíl výzkumu, jímž bylo zjistit, jaký postoj zaujímají Romové k náboženství v dnešní době. Výzkum byl realizován ve městě Milevsko formou nestandardizovaného rozhovoru s romskými respondenty. Informace ze získaných rozhovorů byly vyhodnoceny v prezentaci výsledků a následně shrnuty v závěrečné diskusi.
The Romanies and their present attitude to religion
Keywords: Romové; náboženství; lidové náboženství; pověry; magie; rituály; zvyky; pentekostální hnutí; the Romanies; religion; folk religion; superstitions; magic; rituals; customs; Pentecostal movement