Komparace nahlížení na lidská práva u dětí žijících v rodině a mimo ni v Jihočeském kraji - Zahrádková, Kamila (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce se zabývá problematikou komparace nahlížení na lidská práva u dětí žijících v rodině a mimo ni. V teoretické části se nejprve zaměřuje na základní fakta týkající se lidských práv a práv dětí. Následně se podrobněji věnuje tématu dospívání, konkrétněji pak pubescenci. Práce popisuje změny z hlediska vývojové psychologie v oblastech, které období dospívání zásadně ovlivňuje. Dále se práce zabývá tématem rodiny, popisuje její funkce, současné podoby a výchovné styly a metody v rodině používané. V závěru teoretické části se práce zaměřuje na ústavní výchovu. Popisuje její historický vývoj, zařízení ústavní výchovy, konkrétně dětské domovy a věnuje se rizikům, která pobyt v ústavní výchově může přinášet. V praktické části se práce zabývá výzkumem, který proběhl pomocí dotazníků, které zkoumají právní povědomí u dětí ve věku 10 15 let. V závěru prezentuje zjištěné výsledky, které jsou vyhodnoceny a graficky zpracovány.
Comparison of looking at the human rights of children living in the family and beyond, in the Jihočeský kraj
Keywords: lidská práva; pubescence; rodina; ústavní výchova; human rights; adolescence; family; institutional education