Sušice, Brána Šumavy. Rozvoj a propagace turistiky na Sušicku v letech 1918-1938 - Nová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato práce se zabývá tématem rozvoje a propagace turistiky na Sušicku mezi lety 1918 - 1938 a rozšiřuje téma autorčiny bakalářské práce Činnost Klubu českých turistů v Sušici v letech 1890 - 1914. Text sleduje tři velké projekty Klubu: stavbu Klostermannovy chaty na Modravě, chaty v Prášilech a znovuvystavění svatoborské rozhledny. Dalším tématem je rozvoj možností cestování a dopravy v regionu; železnice, linkových autobusů, speciálních zájezdových autobusů i autodopravy. Zřetel je brán také na značkování turistických cest. Dále je ověřováno, jestli centrum regionu - město Sušice - odpovídalo obrazu typického letoviska. Zkoumány jsou hlavní kroky, které byly podnikány za účelem turistického zatraktivnění lokality. Je nastíněn vývoj počtu návštěvníků Sušice od 2. poloviny 20. let a provedena sociálně profesní analýza letních hostů v sezóně 1930. V poslední části jsou porovnávány turistické průvodce a další propagační materiály a na jejich základě je zjišťováno, zda se prezentace Sušice v meziválečném období lišila od konce 19. století. Celou prací se prolíná téma nacionalizmu a vztahů českého a německého etnika.
Sušice, the Gate of Šumava Mountains. Development and Promotion of Tourism in the Region of Sušice in years 1918-1938
Keywords: Sušice; Šumava; Pošumaví; turistika; cestování; letní hosté; Klub českých turistů; Klub československých turistů; nacionalismus; první republika; Sušice; Šumava; tourism; travelling; vacationers; Czech tourist club; nationalism; First Czechoslovak Republic