Ošetření pacienta s úrazem v přednemocniční neodkladné péči - Dostál, Jaromír (Jihočeská univerzita, 2011)
Moderní doba nabízí mnoho možností a dovedností, které nám usnadňují život. Úrazy jsou častým důvodem výjezdu posádky Zdravotnické záchranné služby. Ve věkovém rozmezí 0-24 let jsou v České republice nejčastější příčinou morbidity a do čtyřicátého věku i nejčastější příčinou mortality. Proto musí Zdravotnická záchranná služby zajistit co nejkvalifikovanější přednemocniční neodkladnou péči. Cílem mé bakalářské práce bylo zmapovat znalosti zdravotnických záchranářů v oblasti poskytování první pomoci pacientům s úrazem v rámci Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje a Pardubického kraje a porovnat znalosti zdravotnických záchranářů v poskytování první pomoci u úrazu v přednemocniční neodkladné péči v těchto krajích. Tato bakalářská práce je tvořena teoretickou a praktickou částí. V teoretické části je popsána charakteristika Zdravotnické záchranné služby a pak zejména Zdravotnická záchranná služba Jihočeského a Pardubického kraje. Dále jsem se podrobněji věnoval definování úrazu, mechanismům jeho vzniku, rozdělení úrazů a traumacentru. V teoretické části je dále popsán postup pro ošetřování pacienta s úrazem v přednemocniční neodkladné péči. Pro praktickou část byla použita kvantitativní forma výzkumu a technika dotazníku. Z výsledků které jsem získal, vyplývá, že zdravotničtí záchranáři mají dostatečné znalosti v poskytování první pomoci pacientům s úrazem a dále je patrné, že znalosti zdravotnických záchranářů z Jihočeského kraje a Pardubického kraje jsou v této oblasti srovnatelné. Obě stanovené hypotézy se potvrdily. Přestože z výsledků výzkumu je zřejmé, že zdravotničtí záchranáři mají dostatečné znalosti v této problematice, pokládám na více než důležité, aby se i nadále vzdělávali v oblasti traumat a jejich ošetřování vzhledem k tomu, že úrazy i nadále představují jednu z hlavních příčin úmrtí na celém světě.
Treatment of a patient with injury in prehospital urgent care
Keywords: ošetření; přednemocniční neodkladná péče; úraz; zdravotnická záchranná služba; zdravotnický záchranář; treatment; trauma; pre-hospital emergency care; rescue worker; rescue service