Podíl sestry na nutriční terapii u nezralých novorozenců v intenzivní péči - Krčmová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce je zaměřená na oblast výživy nezralého novorozence na intenzivní péči z pohledu ošetřovatelských činností. Při jejich provádění se sestra setkává s obtížemi, které vyplývají z nezralostních stavů, jako je nedostatečné sání, špatná koordinace sání a polykání, vstupuje do interakce s rodičem, který narození milovaného dítěte prožívá plný obav o život a následně budoucnost svého potomka. Přirozená výživa, a to nejlépe mateřským mlékem, je i při značném rozvoji počátečních formulí, nenahraditelná. Proto je třeba do tohoto týmu přizvat i matku dítěte, která je v oblasti výživy novorozence nepostradatelná. Výživu nelze zajistit pouze enterálně, zajišťuje se i cestou parenterální. Zajištění a hodnocení výživy novorozence, její optimalizace, je výsledkem činností celého zdravotnického týmu, tedy i sestry. Teoretická část práce obsahuje zjištěné poznatky o nutriční terapii nezralého novorozence. Zaobírá se jak parenterální, tak enterální výživou, jejím složením a technikami podání. V empirické části jsou zaznamenané a vyhodnocené výsledky výzkumného šetření, které vedly k odpovědím na výzkumné otázky související s podílem sestry na nutriční terapii nezralého novorozence, vlivem permanentní nazogastrické sondy na dýchání a zahlenění novorozence v nose a v neposlední řadě s informovaností matek nezralých novorozenců o jejich výživě. V závěru práce jsou navržená opatření vyplývající z výsledků výzkumu a stanoveno doporučení pro další šetření. K výstupům patří i vypracovaná brožura Výživa nedonošeného miminka určená pro distribuci matkám na neonatologických a perinatologických odděleních a Pracovní doporučení pro zavedení gastrické sondy. Je nutné říci, že vychází z již předložených pracovních postupů. Bylo rozšířené o doporučení volby místa zavedení s ohledem na další záměr způsobu podávání enterální výživy.
Nurse´s Contribution to Trophotherapy of Preterm Newborns in Intensive Care.
Keywords: nutriční terapie; nezralý novorozenec; edukace; podíl sestry; trophoterapy; preterm newborn; education; nurseś contribution