Příprava na psaní v mateřské škole - Holubářová, Eva (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce je zaměřena na přípravu na psaní v mateřské škole. V teoretické části se zabývám vývojem jemné motoriky v předškolním věku, zmiňuji se zde i o významu hry a kresby při rozvoji jemné motoriky, příčinách odchylek ve vývoji jemné motoriky a grafomotoriky. Dále se věnuji RVP PV a nově navrhovaným standardům pro předškolní vzdělávání z hlediska přípravy na psaní, v závěru hygienickým návykům při kreslení a psaní. Výzkumné šetření v praktické části zjišťuje, jak jsou předškoláci v mateřské škole připravováni na psaní a vedeni ke správným návykům při grafických činnostech. Ke svému výzkumu jsem použila techniku pozorování a rozhovor.
Preparing for Writing in Kindergarten
Keywords: jemná motorika; grafomotorika; mateřská škola; kresba; hygiena psaní; příprava na školu; fine motoric system; graphomotor; Kindergarten; artwork; hygiene of the writing; preparing for school