Srovnání využívání anxiolytik u studentů ZSF a ZF JČU během studia. - Máčková, Kamila (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce se zabývá problematikou užívání anxiolytik. Skládá se ze dvou částí- teoretické a praktické. Teoretická část je věnována aktuálnímu stavu užívání antidepresiv, jsou zde popsána samotná anxiolytika, jejich mechanizmus působení, druhy, nežádoucí účinky, kontraindikace a interakce s alkoholem. Dále jsou zde kapitoly o stresu, depresi, úzkosti, jejich vlivu na učení a paměť a zvládání stresu. V praktické části se pomocí kvantitativní výzkumné metody formou dotazníkového šetření srovnává užívání těchto medikamentů u studentů Zdravotně sociální fakulty se studenty Zemědělské fakulty. Tato práce se zaměřuje na důvody, které studenty vedou k užívání anxiolytik, řeší otázku, kde se studenti poprvé setkávají s takovými léky, jak se k nim dostanou, jak často a v jaké formě je užívají a snaží-li se vyřešit nejdříve problém jinou cestou například návštěvou psychologa či psychiatra. Cílem této bakalářské práce je zjistit na základě analýzy a vyhodnocení dotazníků rozsah, formy a frekvenci užívání anxiolytik u studentů ZSF a ZF. Dále zmapovat okolnosti užívání. Celkem bylo rozdáno 200 dotazníků. Polovinu z nich vyplnili studenti ze ZSF a druhou polovinu studenti ze ZF. Byly stanoveny dvě hypotézy, které byly statisticky otestovány chí-kvadrát testem. V naší společnosti dochází v poslední době k patrnému nárůstu užívání antidepresiv. Příčinou toho mohou být stoupající nároky na společnost, rychlý životní styl, změna priorit a také pohodlnost dnešní populace. Lidé se v mnoha různých situacích potýkají se stresem a to se dříve nebo později podepisuje na jejich duševním stavu. V této práci jsme se zaměřila na studenty a jejich zkušenosti s anxiolytiky během studia. Bylo zjištěno, že studenti Zdravotně sociální fakulty užívají anxiolytika ve větším počtu než studenti Zemědělské fakulty a ženy užívají anxiolytika častěji než muži.
Comparsion of the use of anxiolytik students ZSF a ZF JČU during the study.
Keywords: anxiolytika; studium; Zdravotně sociální fakulta; Zemědělská fakulta; úzkost; stres; napětí; anxiolytics; study; Faculty of Health and Social Studies; Faculty of Agriculture Sciences; anxiety; stress; tension