McDonaldizace české společnosti - Salzerová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2013)
Obecným rámcem této práce je postižení současného fenoménu - McDonaldizace v české společnosti. Teoretická část práce se zabývá McDonaldizací jako takovou, jejími příčinami, vývojem a jejími důsledky, se kterými se setkáváme v našem bezprostředním okolí. První část práce se zabývá koncepty předcházejícími McDonaldizaci, jakými jsou racionalizační proces, vědecký management a montážní linka, tak jak je uvádí Ritzer ve své knize Mcdonaldizace společnosti. Dále se v práci zabývám způsobem života a hodnotami dnešních lidí, a snažím se hledat a poukazovat na důsledky plynoucí ze soudobého způsobu života převážně mladých lidí stravujících se v zařízeních typu McDonald´s. Nastiňuji zde projekty snažící se o změnu tohoto trendu a upozorňuji na rizika z něj vyplývajícího. V další části této práce zkoumám vztah lidí stravujících se v restauracích rychlého občerstvení k odpovědnosti za výchovu dětí a mládeže nejen v oblasti zdravého stravování. Předkládám vlastní projekt představující běžného zástupce této skupiny, na kterém se snažím demonstrovat současný stav společnosti a způsob výchovy mladých lidí. V závěru práce poukazuji na možné jiné životní styly. A zároveň nastiňuji možné zdroje, ve kterých lze najít inspiraci pro vedení a výchovu dětí.
McDonaldization of Czech Society
Keywords: McDonaldizace; životní styl; fastfood; priority; výchova; McDonalization; lifestyle; fastfood; priorities; upbringing