Akutní a chronické působení neonikotinoidových látek na vodní organismy - Strouhová, Alžběta (Jihočeská univerzita, 2020)
Jednou z nejnovějších tříd pesticidních látek jsou neonikotinoidy, syntetické látky odvozené od přírodního alkaloidu - nikotinu. Neonikotinoidy jsou selektivní vůči nikotinovým acetylcholinovým receptorům (nAChRs) bezobratlých, vzhledem k této skutečnosti jsou hojně využívány pro ošetřování zemědělských kultur po celém světě. Cílem této studie bylo zhodnocení akutní toxicity neonikotinoidní látky acetamiprid a neonikotinoidního přípravku Mospilan 20 SP, který obsahuje 20 % acetamipridu, pro vodní organismy a dále zhodnocení chronického působení na biochemický profil hemolymfy, biomarker oxidačního stresu a antioxidační biomarkery. Jako modelový organismus byl použit rak mramorovaný (Procambarus virginalis). Akutní toxicita (96hLC50) čistého neonikotinoidu acetamipridu pro raka mramorovaného je 0,8 mg.l-1, přípravku Mospilan pak 2,71 mg.l-1. Na základě údajů o obsahu účinné látky acetamiprid v přípravku Mospilan byla vypočtena také teoretická toxicita Mospilanu (96hLC50 = 4,0 mg.l-1). Na toxicitě přípravku se zřejmě podílejí více přídavné látky než samotná účinná látka. Acetamiprid i Mospilan působí na změny hladinách biomarkerů biochemického profilu hemolymfy, biomarkeru oxidačního stresu i antioxidačních biomarkerů, již při koncentracích, které odpovídají 0,1 % a 1 % 96hLC50. Jedná se zejména o zvýšení hladiny GLU, AST, ALT a LDH, snížení hladiny TP, PHOS a GSH, snížení aktivity CAT a GST a o změny v hladině LPO.
Acute and Chronic Effects of Neonicotinoid Substances to Aquatic Organisms
Keywords: insekticidy; acetamiprid; testy toxicity; oxidační stres; hemolymfa; insecticide; acetamiprid; toxicity tests; oxidative stress; haemolymph