Prospektivní studie: Vliv BMI, komorbidity a podávání antibiotik na hojení laparotomických ran u žen - Cimlová, Ivana (Jihočeská univerzita, 2007)
ABSTRACT Na konci 20. století zasáhl rychlý rozvoj poznatků i gynekologickou operativu. Stále přichází nové návrhy diagnostických i léčebných postupů, vyvíjejí se velká množství stále účinnějších léků, lékaři jsou postaveni před řešení úkolů vyplývajících z negativního působení zevního prostředí na člověka moderní doby. V některých oblastech se péče o ženy a matky za posledních dvacet let zcela změnila, v klasické gynekologii se změnil způsob diagnostiky a klasifikace (např. zánětlivých onemocnění), do rutinní praxe byly zavedeny nové operační techniky. V této práci se zabýváme klasickou gynekologickou operativou - chirurgickou léčbou, která nabízí pouze invazivní způsob operace. Sledujeme hojení operačních ran po provedených abdominálních laparotomiích. Cílem práce bylo zjistit a porovnat hojení operační rány po laparotomických operacích u žen s rozdílným BMI - indexem a zjistit během hospitalizace, zda jsou ženy s vyšším BMI - indexem (25,0-29,9) po laparotomických operacích léčeny antibiotiky. Stanoveny byly tři hypotézy. Hypotéza jedna zní: '' U žen s BMI v normě (18,4-24,9) se operační rána hojí per primam''. Podle výsledků se hypotéza jedna zcela nepotvrdila. I když se jednoznačná převaha žen v této skupině hojila primárně, objevily se zde i ženy se sekundárním hojením operační rány. Hypotéza dva zní: ''U žen s BMI - indexem vyšším (25,0-29,9) a vysokým ( vyšším, nebo rovno 30,0 ) se operační rána hojí per sekundam''. Z výsledků znázorněných v grafech vyplývá, že i druhá hypotéza byla vyvrácena, pouze sekundární hojení u žen ve skupinách s BMI vyšším a vysokým nenastalo, nicméně jde o pozitivní výsledek. Hypotéza 3 zní: '' Ženy s BMI - indexem vyšším (25,0-29,9) a vysokým ( vyšším, nebo rovno 30,0 ) jsou během hospitalizace léčeny antibiotiky''. Tato hypotéza byla potvrzena. Kvantitativní výzkum byl proveden pomocí metody shromažďování dat obsahovou analýzou z lékařské dokumentace u sta náhodně vybraných pacientek v období srpen 2006 až listopad 2006. Shromažďování dat probíhalo v archívu Nemocnice České Budějovice, a. s. Tímto výzkumem bylo zjištěno a porovnáno hojení operačních ran u žen s odlišným BMI - indexem. Tato práce nás přivedla k závěru, že ženy s BMI indexem v normě mají celkově méně komplikovaný pooperační průběh, než ženy s vyšším, či vysokým BMI - indexem. Proto je třeba věnovat pozornost narůstající obezitě a s ní spojených komplikací a to nejen ze zdravotních důvodů. Výsledky výzkumu mohou pomoci k rozšíření znalostí zdravotníků v oblasti péče o ránu po laparotomických operacích a dále by mohly být podkladem pro další studium této problematiky. Práce může být využita v rámci výuky na Jihočeské Univerzitě, publikována v odborných časopisech a na internetu.
Prospective study: Influence of BMI, comorbidity and aplication of antibiotics on healing of laparotomical cuts by women
Keywords: Laparotomická operace; ošetřovatelská péče; sestra; hojení; nemocná žena; BMI-index; Laparotomy Surgery; Narsing Care; Nurse; Healing; Ill Woman; Body mass Index