Výzkum zásobního objektu lidu popelnicových polí z Přepeř u Turnova - Prostředník, Jan; Novák, Jan (Ústav archeologické památkové péče středních Čech, 2015)
Objekt vykopaný v roce 2014 měl půdorys mírně nepravidelného kruhu o průměru cca 1 m; ploché dno a byl válcovitě zahlouben do vrstvy spraše. Objekt můžeme interpretovat jako zásobní jámu – silo. Předběžně byla nálezová situace datována na základě nalezených artefaktů do mladší až pozdní doby bronzové. Funkci lze odvodit jak ze specifického tvaru, tak i z nálezů rostlinných makrozbytků. Nepřímo na funkci napovídají i nalezené zlomky zásobnicových nádob. Jejich množství a zejména počet nádob, které se nalezly ve výplni objektu, je překvapující. Jde totiž o 261 zlomků keramiky o celkové hmotnosti 13,6 kg. Pocházejí nejméně z 12nádob, z nichž osm připadá na zásobnice. Právě tento neobvyklý počet zásobnic a zejména skutečnost, že nelze nádoby rekonstruovat, mohl souviset s opakovaným používáním zásobní jámy.
The excavation of storage feature dating to the urnfield period from Přepeře near Turnov
Keywords: storage pit, vessels, Late Bronze Age, Přepeře