Systém metrologického zajištění radiologie ve zdravotnictví v ČR a možnosti jeho další optimalizace - Kolářová, Helena (Jihočeská univerzita, 2007)
Předmětem práce je popis metrologického systému České republiky se zaměřením na oblast radiologie ve zdravotnictví a srovnání tohoto systému a metrologického zajištění oblasti radiologie v České republice a ve vybraných státech. Státy určené ke srovnávání byly vybrány tak, aby zahrnovaly země geograficky či historicky blízké (Slovensko, Rakousko, Slovinsko, Německo) i země, které jsou České republice společensky i geograficky dosti vzdálené (USA, Bahrajn, Jordánsko). V práci jsou popsány způsoby regulace měřidel, jejich zajištění a struktura příslušných metrologických systémů. Hodnocen je také vliv míry regulace na práci radiologického asistenta. Ukázalo se, že i přes odlišnosti ve struktuře národních metrologických systémů je ve většině států výsledná míra regulace měřidel obdobná bez ohledu na způsob jejího zajištění. Výjimku tvoří pouze arabské země, které však již postupně budují metrologické systémy a regulační mechanismy podle evropského vzoru a míra regulace tam tedy postupně roste. Z výsledků vyplývá, že přestože by bylo možné provést v metrologickém systému České republiky drobné změny především v oblasti délky platnosti ověření jednotlivých měřidel, stávající systém je funkční a zcela splňuje požadavky ochrany zdraví pacientů i zdravotnického personálu a kvality léčby a nevytváří pro práci radiologického asistenta žádné závažné komplikace či překážky.
Metrology assurance system of health radiology in Czech republic and possibility of future optimalisation
Keywords: Měřidlo; metrologie; stanovená měřidla; doba platnosti ověření; dozimetr; radiační ochrana.; Gauge; Metrology; Legal metrology; Period of verification validity; Dosimeter; Radiation protection.